Σεξουαλική υγεία

Σεξουαλική υγεία

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Καθώς ο κορωνοϊός (COVID-19) εξακολουθεί να εξαπλώνεται παγκοσμίως, η διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος είναι σημαντικότερη από ποτέ. Για τα οροθετικά άτομα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διατηρούν υψηλό τον αριθμό των CD4 λεμφοκυττάρων και χαμηλό το ιικό φορτίο. Για να μάθεις περισσότερα, πάτησε εδώ (στα Αγγλικά).

 

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ 

Πρόσφατα ανανεώσαμε ορισμένες επιλογές προφίλ που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία και τα μέτρα προφύλαξης, προκειμένου να ενισχύσουμε την ευαισθητοποίηση και να στηρίξουμε τους χρήστες που επιλέγουν να κοινοποιήσουν πληροφορίες σεξουαλικής υγείας. Αυτές τις αλλαγές τις πραγματοποιήσαμε αφού συμβουλευτήκαμε τόσο τους ίδιους τους χρήστες μας όσο και την Building Healthy Online Communities, μια κοινοπραξία ηγετών της δημόσιας υγείας και ιδιοκτητών γκέι εφαρμογών, οι οποίοι συνεργάζονται για να στηρίξουν την πρόληψη του HIV και των άλλων ΣΜΝ μέσω Ίντερνετ.
Αυτές οι νέες επιλογές προφίλ είναι εντελώς προαιρετικές και ενθαρρύνουμε τα μέλη της κοινότητάς μας να κάνουν τις επιλογές που θεωρούν κατάλληλες όσον αφορά την αποκάλυψη αυτών των πληροφοριών.

Γνωρίζουμε ότι πολλοί από εμάς, με την πάροδο του χρόνου, αλλάζουμε τα μέτρα που λαμβάνουμε όσον αφορά τη σεξουαλική μας υγεία. Κάποιες περιόδους χρησιμοποιούμε προφυλακτικό και κάποιες άλλες PrEP. Άλλοτε γνωρίζουμε ότι το ιικό φορτίο μας είναι μη ανιχνεύσιμο και άλλοτε δεν είμαστε σίγουροι. Για τον λόγο αυτόν, παροτρύνουμε τους χρήστες που επιλέγουν να κοινοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες να τις ελέγχουν περιοδικά, για να βεβαιώνονται ότι αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια την οροκατάστασή τους, τις ημερομηνίες των τεστ και τα μέτρα προφύλαξης που λαμβάνουν. Μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε τους πάντες να κάνουν συνειδητές επιλογές σχετικά με τη σεξουαλική υγεία.

 

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΟΡΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Γνωρίζουμε πολύ καλά τη μοναδική ευθύνη που έχουμε απέναντι στην LGBTQ+ κοινότητα, ιδίως όσον αφορά την ασφάλεια και το απόρρητο των δεδομένων των μελών μας. Κατανοούμε πόσο ευαίσθητο δεδομένο είναι η οροκατάσταση και πόσο έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τη δημιουργία διακρίσεων εις βάρος της κοινότητάς μας. Τα δεδομένα υγείας, όπως η οροκατάσταση, είναι πληροφορίες που ούτε έχουμε κοινοποιήσει ούτε θα κοινοποιούσαμε ποτέ σε διαφημιστικά δίκτυα τρίτων.
Επιπλέον, ξέρουμε ότι η δυνατότητα γνωστοποίησης της οροκατάστασής τους επιτρέπει στους χρήστες μας να νιώθουν δυνατοί και ορατοί, ενώ μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του στιγματισμού που σχετίζεται με τον HIV.

Αν νιώθεις άνετα να κοινοποιήσεις την οροκατάστασή σου στο προφίλ σου, μπορείς να επιλέξεις μια από τις παρακάτω:

  • Οροαρνητικός
  • Οροθετικός
  • Μη ανιχνεύσιμος οροθετικός
  • Σηκώνει κουβέντα

Ο όρος οροαρνητικός υποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει λάβει αρνητικό τεστ για τον ιό HIV.

Ο όρος οροθετικός υποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει λάβει θετικό τεστ για τον ιό HIV.

Ο όρος μη ανιχνεύσιμος οροθετικός αναφέρεται στα άτομα που ζουν με HIV, λαμβάνουν σωστά τη φαρμακευτική αγωγή τους και έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο. Τα άτομα αυτά δεν μπορούν να μεταδώσουν τον HIV στους σεξουαλικούς συντρόφους τους.

Αυτή η επιλογή αντικατέστησε την επιλογή «Αγωγή ως πρόληψη». Αλλάξαμε τη διατύπωση για λόγους γλωσσικής συνέπειας με άλλες εφαρμογές και λόγους τήρησης των βέλτιστων πρακτικών που προτείνουν οι οργανισμοί δημόσιας υγείας. Μάθε περισσότερα σχετικά με τη χρήση της αγωγής κατά του HIV ως πρόληψης εδώ (στα Αγγλικά)

 

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

Θέλουμε η κοινότητά μας να αισθάνεται δυνατή, ώστε να κάνει συνειδητές επιλογές ως προς το ασφαλές σεξ. Οι χρήστες που θέλουν να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με τα δικά τους μέτρα προφύλαξης έχουν στη διάθεσή τους τις παρακάτω επιλογές:
  • Προφυλακτικό
  • PrEP
  • Είμαι μη ανιχνεύσιμος
  • Σηκώνει κουβέντα

Προφυλακτικό: Η συνεχής και σωστή χρήση προφυλακτικού από λάτεξ μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV και άλλων ΣΜΝ. Ωστόσο, η χρήση προφυλακτικού δεν παρέχει απόλυτη προστασία έναντι κανενός ΣΜΝ. Μάθε περισσότερα σχετικά με το προφυλακτικό εδώ (στα Αγγλικά).

PrEP: Η προφυλακτική αγωγή πριν από την έκθεση (pre-exposure prophylaxis) είναι μια προσέγγιση πρόληψης του HIV, κατά την οποία τα οροαρνητικά άτομα χρησιμοποιούν φάρμακα κατά του HIV για να μειώσουν τον κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό σε περίπτωση που εκτεθούν σε αυτόν. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που παίρνουν PrEP καθημερινά μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσής τους από τον ιό HIV κατά 92-99%.

Μπορείς να μάθεις περισσότερα σχετικά με την PrEP εδώ (στα Αγγλικά).

Για τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με τις χώρες όπου είναι διαθέσιμη η PrEP, επισκέψου τον ιστότοπο PrEP Watch (στα Αγγλικά). 

Είμαι μη ανιχνεύσιμος: Ο όρος «μη ανιχνεύσιμος» αναφέρεται στα άτομα που ζουν με HIV, λαμβάνουν σωστά τη φαρμακευτική αγωγή τους και έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο. Τα άτομα αυτά δεν μπορούν να μεταδώσουν τον HIV στους σεξουαλικούς συντρόφους τους.

 

ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΟΡΟΘΕΤΙΚΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ

Για να δηλώσεις ότι ταυτίζεσαι με την κοινότητα των οροθετικών, ακολούθησε τη διαδρομή ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΦΙΛ > Κοινότητες και ενδιαφέροντα > Είμαι > Οροθετικός. Πολλά από τα οροθετικά μέλη μας χρησιμοποιούν αυτή την επιλογή για να έρθουν σε επαφή με άλλους οροθετικούς και να μπουν στην κοινότητά τους. Ανεξάρτητα από την οροκατάστασή σου, αν είσαι poz-friendly ή δεν θα είχες πρόβλημα να βγεις ραντεβού ή να κάνεις σεξ με άτομα οποιασδήποτε οροκατάστασης, σου προτείνουμε να χρησιμοποιήσεις αυτή την επιλογή. 
Δεν επιτρέπουμε στους χρήστες να φιλτράρουν τα αποτελέσματα αναζήτησης ανά οροκατάσταση.

 

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΕΣΤ;

Αν έχεις περισσότερους από έναν συντρόφους ή κάνεις περιστασιακό σεξ με άτομα που δεν γνωρίζεις, πρέπει να ελέγχεσαι τακτικά για ΣΜΝ και HIV (π.χ. κάθε 3-6 μήνες). Η γνώση της οροκατάστασής σου σου επιτρέπει την έγκαιρη θεραπεία σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος ή τη χορήγηση PrEP ή άλλων μεθόδων πρόληψης, προκειμένου να διατηρήσεις την οροαρνητικότητά σου.
Ο γιατρός σου μπορεί να σου προσφέρει την καλύτερη δυνατή φροντίδα αν συζητήσεις ανοιχτά μαζί του το σεξουαλικό ιστορικό σου. Επίσης, σου προτείνουμε να βρεις έναν γιατρό ή έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης με τον οποίο αισθάνεσαι άνετα. Αν βρίσκεσαι στις ΗΠΑ, η σελίδα Lesbian, Gay, Bisexual, and Transgender Health (στα Αγγλικά) των κέντρων ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων διαθέτει πηγές που μπορούν να σε βοηθήσουν να βρεις παρόχους υγειονομικής περίθαλψης ειδικευμένους σε γκέι, μπάι, τρανς και κουίρ άνδρες.

 

ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΕΣΤ;

Υπάρχουν πολλά μέρη όπου μπορείς να κάνεις τεστ για HIV και άλλα ΣΜΝ: στο ιατρείο ενός ιδιώτη γιατρού, σε ένα τοπικό κέντρο υγείας, σε ένα νοσοκομείο, σε μια κλινική οικογενειακού προγραμματισμού ή σε ένα σημείο που έχει δημιουργηθεί ειδικά για εξετάσεις HIV. Προσπάθησε να βρίσκεις πάντα ένα μέρος όπου, εκτός από τις εξετάσεις, παρέχονται και συμβουλές για τον HIV. Επίσης, μπορείς να κάνεις τεστ για HIV απόρρητα, χρησιμοποιώντας ένα κιτ αυτοδιάγνωσης για HIV. Ωστόσο, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, θα χρειαστεί να απευθυνθείς σε πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για επιβεβαίωση του αποτελέσματος και αναζήτηση της κατάλληλης θεραπείας.
Αν βρίσκεσαι στις ΗΠΑ, θα βρεις κοντά σου ένα δωρεάν ή φθηνό διαγνωστικό κέντρο, πηγαίνοντας στη σελίδα Greater Than AIDS (στα Αγγλικά).

Η σελίδα TakeMeHome (στα Αγγλικά) σου στέλνει ένα δωρεάν τεστ για HIV με οδηγίες και διακριτικό περιτύλιγμα. Περνάς απλώς τη δοκιμαστική μπατονέτα από τα ούλα σου, την τοποθετείς στον δοκιμαστικό σωλήνα και, σε 20 λεπτά, έχεις το αποτέλεσμα. Για να δεις αν μπορείς να το αποκτήσεις και για περισσότερες πληροφορίες, πάτησε εδώ.


Για να βρεις κέντρα εξετάσεων στην Ευρώπη, επισκέψου το European Test Finder.