Seksuele gezondheid

Seksuele gezondheid

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET CORONAVIRUS

Nu er wereldwijd steeds meer gevallen van het nieuwe coronavirus (COVID-19) voorkomen, is het belangrijker dan ooit om het immuunsysteem op peil te houden. Voor mensen die leven met hiv betekent dit dat je aantal CD4-cellen hoog moet blijven en de virusbelasting laag. Klik hier voor meer informatie.

 

UPDATES OMTRENT SEKSUELE GEZONDHEID EN VEILIGHEIDSPRAKTIJKEN 

We hebben onlangs enkele updates doorgevoerd in de profielopties voor seksuele gezondheid en veiligheidspraktijken om de bewustwording te bevorderen en gebruikers te ondersteunen die ervoor kiezen informatie over seksuele gezondheid te delen. Deze updates zijn het gevolg van overleg met zowel onze gebruikers als met Building Healthy Online Communities, een consortium van leiders op het gebied van volksgezondheid en eigenaars van gay apps die samenwerken om de preventie van hiv en soa's online te ondersteunen.
Deze nieuwe profielopties zijn volledig optioneel, en we moedigen onze community aan om de keuzes te maken die bij hen passen als het gaat om het bekendmaken van deze details.

Wij erkennen dat velen van ons hun seksuele gezondheidspraktijken in de loop van de tijd veranderen -- soms gebruiken we condooms, of PrEP; soms weten we dat onze virale belasting ondetecteerbaar is en soms misschien niet. Daarom raden wij gebruikers die ervoor kiezen deze gegevens te delen, aan deze opties regelmatig opnieuw te bekijken om er zeker van te zijn dat ze hun status, testdatums en seksuele praktijken correct weergeven. Samen kunnen we iedereen helpen weloverwogen keuzes te maken op het gebied van seksuele gezondheid.

 

OPTIES HIV-STATUS

Wij zijn ons altijd bewust geweest van de unieke verantwoordelijkheid die wij hebben tegenover de LGBTQ+-community, vooral als het gaat om de veiligheid en privacy van de gegevens van onze leden. Wij zijn ons bewust van de gevoeligheid rondom de hiv-status, en weten dat deze in het verleden is gebruikt om onze community te discrimineren. Gezondheidsinformatie, inclusief hiv-status, is informatie die wij niet hebben gedeeld met advertentienetwerken van derden en ook nooit zullen delen.
We erkennen ook dat de mogelijkheid om hun hiv-status bekend te maken, onze gebruikers in staat stelt zich gesterkt te voelen en zichtbaarder te zijn, en ook kan helpen het hiv-stigma te verminderen.

Als je je status wilt delen op je profiel en je je daarmee op je gemak voelt, kun je kiezen uit de volgende opties:

  • Negatief
  • Positief
  • Positief, ondetecteerbaar
  • Laten we erover praten

Negatief geeft aan dat een persoon negatief heeft getest op hiv.

Positief geeft aan dat een persoon positief getest heeft op hiv.

Positief, ondetecteerbaar verwijst naar mensen die met hiv leven en hun medicijnen zoals voorgeschreven nemen en dus een ondetecteerbare virale belasting hebben. Iemand met een ondetecteerbare virale belasting bevat in feite geen risico om hiv over te dragen aan hun seksuele partners.

Deze optie vervangt 'Behandeling ter preventie.' We hebben de bewoording aangepast om de tekst in overeenstemming te brengen met andere apps en met de richtlijnen voor beste praktijken van volksgezondheidsorganisaties. Je kunt hier meer lezen over hiv-behandeling ter preventie. 

 

OPTIES VEILIGHEIDSPRAKTIJKEN

We willen dat onze community zich gesterkt voelt om weloverwogen beslissingen te nemen over veilig seks. Gebruikers die ervoor kiezen informatie over hun veiligheidspraktijken te delen, kunnen uit de volgende opties kiezen:
  • Condooms
  • Ik neem PrEP
  • Mijn status is ondetecteerbaar
  • Laten we erover praten

Condooms: Consequent en correct gebruik van latex condooms vermindert het risico op soa- en hiv-besmetting. Condooms zijn echter geen absolute bescherming tegen soa's. Je kunt hier meer lezen over condooms.

Ik neem PrEP: Pre-expositie profylaxe (PrEP) is een hiv-preventiemethode waarbij hiv-negatieve personen anti-hiv-medicijnen gebruiken om hun risico op besmetting te verminderen als ze aan het virus worden blootgesteld. Volgens onderzoek lopen mensen die dagelijks PrEP nemen 92-99% minder risico op besmetting met hiv.

Meer informatie over PrEP vind je hier.

Ga voor de meest recente informatie over landen waar PrEP beschikbaar is naar PrEP Watch

Mijn status is ondetecteerbaar: Ondetecteerbaar verwijst naar mensen die met hiv leven en hun medicijnen zoals voorgeschreven nemen en een ondetecteerbare virale belasting hebben. Iemand met een ondetecteerbare virale belasting bevat in feite geen risico om hiv over te dragen aan hun seksuele partners.

 

HOE VIND IK GEBRUIKERS DIE POZ ZIJN?

Je kunt Poz selecteren onder Communities en interesses in de Profieleditor om anderen te laten weten dat je je identificeert met de Poz-community. Velen onder onze hiv-positieve leden gebruiken deze optie om met elkaar kennis te maken en een community te vormen met andere hiv-positieve mannen. Maar wat je status ook is, als je 'poz-vriendelijk' bent of open staat voor (seksuele) relaties met iemand, ongeacht hun hiv-status, dan moedigen wij je aan deze optie te gebruiken. 
We staan gebruikers niet toe om hun zoekresultaten te filteren op hiv-status.

 

HOE VAAK MOET IK ME LATEN TESTEN?

Als je meer dan één partner hebt of vrijblijvende seks hebt gehad met mensen die je niet kent, dan moet je je regelmatig laten testen op soa's en hiv (bijvoorbeeld elke 3 tot 6 maanden). Als je je status kent, kun je je vroeg laten behandelen als je een positieve uitslag krijgt, of PrEP of andere preventiemaatregelen nemen om negatief te blijven.
Je arts kan je de beste zorg bieden als je je seksuele voorgeschiedenis openlijk bespreekt, en we moedigen je aan een arts of zorgverlener te vinden waar je je op je gemak bij voelt. Als je in de VS bent, vind je opde pagina Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender Health Services van de CDC bronnen die je kunnen helpen bij het vinden van zorgverleners die bekwaam zijn in het verlenen van gezondheidsdiensten aan mannen die gay, bi, transgender of queer zijn.

 

WAAR KAN IK ME LATEN TESTEN?

Er zijn veel plaatsen waar je je kunt laten testen op hiv en soa's: in de spreekkamer van een privé-arts, een plaatselijke gezondheidsdienst, ziekenhuizen, klinieken voor gezinsplanning en locaties die speciaal zijn opgezet voor hiv-tests. Probeer je altijd te laten testen op een plaats waar ook advies over hiv wordt gegeven. Je kunt ook in alle privacy een hiv-test doen met behulp van een hiv-zelftestkit. Bij een positief testresultaat moet je echter naar je huisarts gaan voor bevestiging en een passende behandeling.
Als je in de VS bent, kun je een gratis of goedkope testlocatie bij jou in de buurt vinden door Greater Than AIDS te bezoeken.

TakeMeHome stuurt je een gratis hiv-testkit en instructies in een discrete verpakking. Veeg met het wattenstaafje over je tandvlees, doe het in de reageerbuis en je krijgt binnen 20 minuten resultaat. Om te zien of je in aanmerking komt en voor meer informatie, klik HIER.


Om plekken te vinden waar je je kunt laten testen, ga naar European Test Finder.

 


    • Related Articles

    • Community-gedrag

      SCRUFF onderscheidt zich door zijn community, en we zijn er trots op dat we een gezellige en inclusieve ruimte hebben ontwikkeld waar al onze leden over de hele wereld alle vrijheid hebben om zichzelf te zijn. Als grootste datingapp die beheerd wordt ...
    • Profielrichtlijnen

      SCRUFF is er trots op een sekspositieve community te mogen zijn. We passen dit beleid toe om onze app toegankelijk te maken voor onze community's via de appstores. Wij behouden ons het recht voor om openbare foto's en/of tekst te verwijderen die ...